Autizmus sa môže dotknúť každej rodiny

07.04.2010 Celý región

Bratislava 7. apríla (TASR) - Na uzavretý svet autistov prostredníctvom tzv. waterball chceli poukázať organizátori dnešného informačného podujatia na Hviezdoslavovom námestí.
Záujemcovia si tak mohli počas pobytu v plastovej guli plávajúcej na vode vyskúšať symbolický pohľad na svet očami takto chorých ľudí. \"V tej guli vidíte všetko dookola, ale cez tú stenu vám nikto nemôže pomôcť, aj keby ste chceli kričať, tak stena odrazí ozvenu späť dovnútra, \" priblížila pre TASR Mária Štubňová zo Spoločnosti na pomoc osobám s autizmom (SPOSA). Poznamenala, že pobyt v guli je určený najmä pre mladých, ktorých takto možno aj vychovávať.

Odhaduje sa, že autizmom trpí asi pol percenta slovenskej populácie, pričom počet prípadov narastá. Aj preto treba podľa Štubňovej informovať verejnosť o tejto chorobe, lebo môže postihnúť každého. \"Toto ochorenie si nevyberá ani náboženstvo, ani rasu, ani vzdelanie, postavenie. Môže sa dotknúť kohokoľvek a už zajtra sa vám môže narodiť takéto dieťa. Nikomu to neprajem, ale je dobre byť na to pripravený. \" Objasnila, že u detí sa autizmus prejavuje poruchou interakcie, komunikácie a predstavivosti. Problém im tiež môžu robiť napríklad bežné činnosti.

Ak chcú ľudia uľahčiť autistom život, mali by byť chápavejší, citlivejší a vnímavejší, myslí si Štubňová. Upozornila tiež, že na Slovensku je problém s integráciou týchto detí do spoločnosti. Vzhľadom na rôzne formy autizmu vyžadujú takýto pacienti individuálny prístup. Poukázala na to, že v Nórsku napríklad neexistujú pre autistov špeciálne školy, keďže každé dieťa má právo navštevovať školu vo svojej obci. \"Tá sa musí postarať o vytvorenie takých podmienok, aby to bolo prijateľné pre všetkých, ktorí žijú v tej komunite. \"

Dnešná, ako aj jej podobné aktivity majú podľa ministra zdravotníctva Richarda Rašiho, ktorý prišiel podujatie osobne podporiť, naučiť žiť spoločnosť s ľuďmi, ktorí trpia nejakým ochorením. \"Autizmus sa nedá vyliečiť, dajú sa zmierniť následky. Najdôležitejšie je naučiť rodinu a spoločnosť žiť s pacientom, \" povedal pre TASR. Aj preto treba podľa neho takéto aktivity podporovať.

Okrem hudobného programu či výtvarnej dielne bola súčasťou podujatia, ktoré sa uskutočnilo pri príležitosti Svetového dňa povedomia o autizme (2.4. ), aj verejná zbierka. Jej výťažok poputuje na podporu činnosti regionálnych centier SPOSA po celom Slovensku. Valné zhromaždenie OSN vyhlásilo 2. apríl za Svetový deň povedomia o autizme v roku 2007 so snahou upriamiť pozornosť svetovej verejnosti na problematiku autizmu. \"Cieľom je dosiahnuť včasnú diagnostiku s následnou správnou liečbou, ktorá je predpokladom zmiernenia príznakov a následkov tejto poruchy na zdravie a život postihnutých detí, \" ozrejmila riaditeľka kancelária WHO na Slovensku Darina Sedláková.
 

Vyberte región